divendres, 14 de juny del 2013

Un tast homèric: la carn, el pa i el vi essencials


Carn, pa i vi. Aquests són els productes essencials en una taula que vulgui rememorar com menjaven els herois homèric. Així ho va remarcar  el periodista i gastrònom Salvador Garcia-Arbós en el tast gastronòmico-literari  inspirat en Homer que va tenir lloc aquest dimecres al claustre del Centre Cultural la Mercè, amb la col·laboració desinteressada del Celler de Can Roca. El cuiner Jordi Roca va explicar que la vedella, entre dues llesquetes de pa i amb una lleugeríssima salsa, que es va oferir als assistents a l'acte volia evocar la mediterraneïtat i els productes bàsics i elementals que conformaven la dieta de l'antiguitat.

Garcia-Arbós va subratllar també que, tot i que els poemes homèrics estan situats en escenaris marítims, en els àpats descrits hi predomina la carn. "Sabem que mengen peix, però no surt. No ens diuen ni quin ni com", va indicar el gastrònom.

L'escriptor i crític literari Vicenç Pagès Jordà va voler destacar la importància del menjar i el beure en  els relats homèrics. "Quan algú arriba a un lloc, primer menja i beu, i després es parla, però mai es fa tot alhora. Quan es menja no es parla, cosa que avui seria impensable. No podem anar a sopar amb algú i dir-li: "perdona, però ara estaré una estona sense dir res perquè menjaré". No s'entendria. Això denota l'enorme respecte que sentia aquella gent pel menjar i el beure, que exigia tota la concentració dels comensals", va argumentar Pagès.

Els tertulians van reivindicar la modernitat de l'Odissea. "A vegades pensem que el relat tradicional és cronològic, però l'Odissea comença a la meitat dels fets i bona part de la història s'explica amb flash-back. Aquests recursos narratius ens semblen molt moderns, en canvi no pot haver-hi res més clàssics que l'Odissea. Hi ha, fins i tot, qui reivindica Homer com a inventor del monòleg interior", va assenyalar Pagès.

La conversa també va remarcar el caràcter complex d'Ulisses en contraposició amb Aquil·les, l'heroi de l'Ilíada. Tot i que es pot llegir l'Odissea com una novel·la d'aventures, la demora del retorn d'Ulisses a Ítaca durant anys es deu més a conflictes eròtics i amorosos, amb episodis com els protagonitzats per Calipso i Circe, que volen retenir-lo i arriben a oferir-li a canvi la immortalitat, que ell rebutjarà.

A la fotografia, d'esquerra a dreta, Lluís Freixas Mascort, Vicenç Pagès Jordà, Salvador Garcia-Arbós i Rafael Masià.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada